Calcium & Magnesium in de kraamtijd
In de kraamtijd draait je lichaam op volle toeren om te herstellen van de bevalling, melk te produceren en overeind te blijven staan bij het zoeken naar een nieuw ritme van zorgen, slapen en wennen. Niet verrassend dan ook dat je in deze periode veel energie gebruikt. Zowel fysiek als emotioneel (hallo kraamtranen). Dat vraagt om een goede ondersteuning van binnenuit. Waarbij de focus vaak ligt op de eiwitten en gezonde vetten, en terecht ook, zijn er ook andere voedingselementen die een stille maar o zo essentiële rol spelen bij jouw herstel. Mineralen zoals calcium en magnesium.
De behoefte groeit mee met jouw baby
Wanneer je borstvoeding geeft stijgt de behoefte aan calcium en magnesium alleen maar. Je baby krijgt namelijk via jouw melk deze mineralen binnen. Wanneer je voeding tekortschiet aan deze mineralen, zal je lichaam het uit jouw reserves halen. En op die manier doorgeven aan je kindje. Wanneer dit voor langere tijd gebeurd kan dit grote gevolgen hebben voor je eigen gezondheid, het kan dan namelijk je botdichtheid aantasten. Wat het des te belangrijker maakt om niet alleen voor je baby maar juist ook voor jezelf te zorgen. Via je voeding maar ook met rust.
Waarom calcium zo belangrijk is na de bevalling
Calcium wordt vaak in één adem genoemd met sterke botten, en dat is niet voor niets. Maar zorgt voor meer dan alleen sterke botten. Calcium ondersteunt ook de werking van je spieren, help zenuwprikkels doorgeven en het speelt zelfs een rol bij de bloedstolling en herstel van weefsels. In de kraamtijd is je lichaam juist bezig met het genezingsproces, daarbij wordt er geen verschil gemaakt bij het type bevalling je hebt gehad. De placenta laat bij iedereen een grote wond achter. Calcium is binnen dit herstelproces een stille kracht. Een te kort hieraan kan zich uiten in vermoeidheid, spierklachten of op lange termijn botontkalking.
Magnesium: je innerlijke rustgever
Waarbij calcium de stille kracht is bij het opbouwen helpt magnesium juist verzachten. Magnesium help je lichaam ontspannen en ondersteund het bij je slaapkwaliteit. En laat je aan slaap in deze periode vaak juist een te kort aan hebben. Alle beetjes kunnen dan al helpen. Al de veranderingen, in je hormoonhuishouding, de gebroken nachten en de constante alertheid kunnen je flink uitputten. Magnesium helpt je om op adem te blijven. Het ontspant je spieren en helpt je zenuwstelsel te kalmeren.Geen luxe, maar pure noodzaak.

Voeden in plaats van vullen
Gelukkig hoef je echt geen ingewikkeld supplementenschema te gaan volgen om voldoende calcium en magnesium binnen te krijgen. Je kan ze gewoon terug vinden in de volwaardige en onbewerkte voeding. Je vindt het in de volgende producten terug.
Calcium
- Zuivelproducten: Melk, kaas, yoghurt (zowel volle, halfvolle als magere melkproducten).
- Groenten: Boerenkool, broccoli, paksoi, groene kool.
- Peulvruchten: Sojabonen, kikkererwten, bonen.
- Noten: Cashewnoten, walnoten, hazelnoten, pistachenoten, amandelen.
Magnesium
- Volkoren granen:Volkorenbrood, volkorenpasta, roggebrood, tarwebrood, bruinbrood, bulgur, quinoa.
- Groenten: Spinazie, boerenkool, andijvie, raapstelen, avocado, broccoli.
- Noten: Paranoten, cashewnoten, walnoten, amandelen.
- Peulvruchten: Kikkererwten, kidneybonen, sojabonen, linzen.
- Zaden: Lijnzaad, maanzaad, sesamzaad, zonnebloempitten.
- Andere: Rauwe cacao, pure chocolade, vette vis, bananen, zeewier, vlees.
Door bewust te kiezen voor voedzaam in plaats van ‘gewoon snel iets’, geef je je lichaam de bouwstoffen die het nodig heeft om op kracht te komen. Wist je al dat de maaltijden van Kraamdiner hier rekening mee houden!

Goed om te weten
Het kan soms lastig zijn om te onderscheiden of je klachten voortkomen uit een tekort of simpelweg uit het intense nieuwe ritme waarin je leeft. Spierkrampen, prikkelbaarheid of slecht slapen kunnen signalen zijn van een tekort aan calcium of magnesium – maar ze kunnen net zo goed samenhangen met slaapgebrek, spanning of hormonale schommelingen. Vertrouw op je gevoel, blijf alert op je voeding en durf hulp in te schakelen als je twijfelt. Vaak kun je met kleine aanpassingen al veel verschil maken.
Zorg goed voor jezelf
De kraamtijd is een periode waarin alles in het teken staat van geven: je lijf, je energie, je aandacht. Maar om te kunnen blijven geven, moet je ook blijven ontvangen. Voeding is daarin een krachtige vorm van zelfzorg. Door jezelf dagelijks te voorzien van mineralen zoals calcium en magnesium, ondersteun je je herstelproces, versterk je je weerstand en geef je je lichaam wat het verdient.
Het zijn misschien geen magische oplossingen – maar ze maken wél dat je net iets steviger staat in de storm van het prille ouderschap.

Dit artikel is geschreven door Anne van Noort, oprichtster van Kraamdiner.
Instagram: Kraamdiner
Facebook: Kraamdiner
Website: www.kraamdiner.nl