De eerste hapjes van je kindje

Zelf de fruithapjes of groentehapjes maken voor je kindje is helemaal niet moeilijk en leuk om te doen! Als je zelf babyhapjes maakt, weet je precies wat je kindje eet. Je kindje eet pure smaken van groente en fruit zonder extra toevoegingen. De eerste twee jaar zijn heel belangrijk voor de smaakontwikkeling van je kind. Wanneer je zelf kookt voor je kind, kun je veel variatie bieden en dit steeds verder uitbreiden. Ontdek hoe makkelijk je zelf babyhapjes maakt!

Geef je kindje in het begin een paar theelepeltjes gepureerde vaste voeding. Begin een of twee keer per dag met drie tot vier lepeltjes. Oefen dit een paar dagen achter elkaar. Gaat dit goed? Dan kun je dit steeds iets verder uitbreiden en je kindje de volgende keer zelf laten bepalen hoeveel hij eet. Geef je oefenhapjes ongeveer een half uurtje na een fles- of borstvoeding. Dit is nog steeds de hoofdvoeding voor je kindje. Daarnaast is het goed om je kindje 2 à 3 dagen achter elkaar hetzelfde te geven, zodat je kindje de smaak leert kennen.

Maak je geen zorgen als je kindje niet alles opeet. De overgang van alleen borst- of flesvoeding naar een combinatie van borst- of flesvoeding en vaste voeding gaat in kleine stapjes. Laat je kindje rustig wennen aan de nieuwe smaken en aan het eten van een lepeltje.

Als je kindje 4 maanden oud is, staat hij open voor nieuwe smaken en kun je hem de eerste hapjes geven. Laat je kindje zelf het tempo bepalen en overleg altijd eerst met het consultatiebureau voordat je ermee begint. Sommige kindjes lusten namelijk al wat hapjes als ze net 4 maanden oud zijn, anderen worden met 5 of 6 maanden nieuwsgierig naar vaste voeding. Wacht in ieder geval tot je kindje 4 maanden oud is. Dan kunnen de darmpjes vaste voeding verdragen. Ook moet je kindje goed rechtop kunnen zitten, bijvoorbeeld in een newborn stoel of op schoot, zodat hij de ruimte heeft om te slikken.

Groentehapjes
Wist je dat kinderen die beginnen met groentehapjes een grote kans hebben om later meer groente te eten dan kinderen die starten met fruit? Dat blijkt uit onderzoek. Je kindje heeft namelijk een aangeboren voorkeur voor zoete smaken. Wanneer je start met groente is de kans groot dat je kindje de minder zoete smaken ook leert waarderen.

Start met enkelvoudige en zachte groentesmaken. De enkelvoudige smaken helpen je kindje de echte smaak van groente te leren herkennen en waarderen. En de zachte groentesmaken accepteert je kindje gemakkelijker. Wanneer je kindje een beetje gewend is aan deze enkelvoudige smaken kun je gaan combineren met smaken. Goede smaken om mee te beginnen zijn onder andere wortel, pompoen, bloemkool, sperziebonen, broccoli en courgette. Zie ook onze categorie oefenhapjes voor meer inspiratie!

Recept
Wanneer je kindje al wat groente hapjes heeft gehad kan je ook fruithapjes gaan introduceren. Fruit hapjes zijn ook mooi te combineren met het introduceren van pinda. Om het risico op een pinda allergie te verkleinen wordt er geadviseerd om al snel pinda toe te voegen aan fruit of groentehapjes. Vandaar dit fruithapje!

Fruithapje met pindakaas

  • Schil 1 appel en verwijder de kern. Snijd in blokjes
  • Doe met 1 peer hetzelfde
  • Stoom de appel met peer even kort, zo’n 3 minuutjes is voldoende
  • Pureer fijn tot een fruithapje en voeg 1 theelepel pindakaas toe zonder stukjes

De appel en peer worden gestoomd om verkleuren tegen te gaan. Vooral fijn wanneer je grotere porties maakt

Dit blogartikel is geschreven door Miriam van den Eijnden, founder van de app Happje.
Instagram: happje.official
Website: www.happje.app

Miriam van den Eijnden heeft samen met haar man Remon van den Eijnden de app Happje gebouwd. Samen hebben ze 3 kinderen waardoor het hele idee is ontstaan. Een gezonde basis voor ieder kind begint in je eigen keuken! In de app Happje vind je ruim 280 recepten in samenwerking met een gekwalificeerde kinderdiëtist. Daarnaast geeft de app je tips, handige informatie, voorbeeldschema’s en kun je selecteren op je voorkeuren.

Happje biedt de recepten, jullie genieten aan tafel!

Cart

Geen producten in de winkelwagen.