Gember tijdens de kraamtijd

In veel culturen speelt gember een ontzettend belangrijke rol bij het herstel na de geboorte. Maar wat maakt gember nou zo bijzonder voor deze periode? En niet onbelangrijk, zijn er ook punten waar je juist rekening mee moet houden?

Al eeuwenlang staat gember bekend als een verwarmend kruid met geneeskrachtige eigenschappen. Zeker in de kraamtijd is ‘warmte’ niet alleen een ontzettend fijn gevoel maar ook een belangrijk principe binnen traditionele geneeswijzen zoals de Chinese en Ayurvedische geneeskunde. Binnen deze traditionele geneeswijze wordt gember gebruikt om het lichaam van binnenuit te verwarmen, de doorbloeding te stimuleren en het herstel van energie te ondersteunen. 

Voordelen van gember in de kraamtijd

Ondersteunt de spijsvertering 

Na de bevalling kan je last krijgen van een trage of gevoelige spijsvertering. Gember kan er bij helpen om de spijsvertering te activeren, gasvorming te verminderen en een opgeblazen gevoel tegen te gaan. Ontzettend fijn om te gebruiken om je darmen weer een boost te geven. 

Natuurlijk ontstekingsremmend

Gember kan ook ontstekingsremmend werken. Het bevat namelijk gingerolen en shogaolen, stoffen die het herstel van kleine wondjes, hechtingen of pijnlijke spieren helpen ondersteunen. 

Helpt bij krampen en naweeën

Naweeën, ze worden door vrijwel iedere moeder ervaren en zijn niet altijd een pretje. Gember kan er bij helpen om de samentrekkingen van de baarmoeder iets te verzachten, net zoals het ook verlichting kan bieden bij menstruatieklachten. 

Versterkt de bloedsomloop

Een goede bloedsomloop is ontzettend belangrijk voor het afvoeren van afvalstoffen en aanvoeren van bouwstoffen. Wat het herstel van de baarmoeder na de geboorte van je kindje ondersteunt. Gember stimuleert op een milde en natuurlijke manier de bloedsomloop. 

Ondersteunt je energieniveau

Gember geeft je een lichte en natuurlijke boost aan energie. Zeker in combinatie met voedzame maaltijden kan het helpen om je krachtiger en alerter te voelen, ontzettend handig na gebroken nachten. 

Verse gember of gemberpoeder?

Verse gember en gedroogde gember kunnen beide worden gebruikt en hebben verschillende eigenschappen. Zo is verse gember frisser en intenser qua smaak. Terwijl gemberpoeder een scherpere smaak heeft en meer actieve componenten kan bevatten. 

Verse gember is dan ook het meest geschikt voor het maken van een heerlijk kopje thee. Terwijl gemberpoeder juist goed verwerkt kan worden in gerechten. Beide vol positieve eigenschappen op hun eigen manier in te zetten! 

Gember en gemberpoeder

Aandachtspunten bij het gebruik van gember

Hoewel gember veel voordelen heeft blijven er ook punten waar je rekening mee moet houden. Zeker bij het gebruik van gember tijdens de kraamweek. Natuurlijk is het gebruik van te veel gember nooit bevorderlijk, maar dat is met alles waar ‘te veel’ voor staat. De volgende punten zijn ook belangrijk om rekening mee te houden. 

Borstvoeding

Over het algemeen wordt gember als veilig beschouwd tijden het geven van borstvoeding, zeker wanneer het verwerkt zit in je voeding. Waarbij sommige vrouwen zelfs merken dat het hun melkproductie stimuleert. Dit is puur gebaseerd op ervaringen, niet op onderzoek. Sommige baby’s kunnen onrustig reageren op gember. Twijfel je of je kindje reageert op de gember, kies er dan voor om (tijdelijk) te stoppen met de inname van Gember en te kijken of dit verschil oplevert. Het is dan ook prima om gember te gebruiken tijdens het geven van borstvoeding zolang het met mate is, 1 á 2 kopjes gember thee per dag.

Bloedverdunnende werking

Heb je na de bevalling veel bloed verloren of gebruik je al medicatie zoals bloedverdunners? Dan is het veelvuldig consumeren van gemberextracten of grote hoeveelheden verse gember niet verstandig. Gember wordt namelijk in verband gebracht met het geven van een milde bloedverdunnend effect. Overleg bij deze situaties dan ook altijd met je arts of verloskundige. 

Maagklachten

Gember kan helpen bij het verlichten van branden maagzuur en misselijkheid. Het wordt ook regelmatig aanbevolen dit juist te nemen wanneer je er last van hebt. Alleen wanneer je grote hoeveelheden gember binnenkrijgt kan dit brandend maagzuur of misselijkheid veroorzaken. Let dan ook altijd op dat je niet te veel gember binnen krijgt. 

Zo gebruik je gember in de kraamperiode

Gember laat zich makkelijk verwerken in warme en voedzame gerechten en dat is precies wat je lichaam nodig heeft in de kraamweek. Het geeft je net dat beetje pit en warmte aan je maaltijd zonder dat het overheersend is. Vooral in combinatie met zoete, romige of zachte smaken komt gember mooi in balans. Gember hoeft geen hoofdingrediënt te zijn; soms is een snufje al genoeg. Juist die subtiele toevoeging maakt een gerecht net wat activerender, voedzamer en meer in balans voor jouw herstel.

Kippensoep met een vleugje gember

Kippensoep is in de basis al een heerlijke soep voor in de kraamweek en super fijn om in de vriezer te bewaren, hier lees je meer over in de blog over het belang van voeding bij het geven van borstvoeding. Vervang dan het vleugje kurkuma door een vleugje gember. 

Warme havermout met appel, kaneel en gember

Een perfect kraamontbijt of snack: zacht, zoet en vol rustgevende smaken. De gember geeft net wat pit en helpt je darmen op gang na de bevalling.

Melk met gember en kurkuma

Een rustgevend avonddrankje dat ontstekingsremmend werkt en je helpt ontspannen. Kies bijvoorbeeld voor haver- of amandelmelk en voeg wat zwarte peper toe om de werking van de kurkuma te versterken.

Kruidenthee van verse gember, citroen en honing

Deze klassieker blijft een favoriet: verwarmend, zuiverend en verfrissend tegelijk. Heerlijk om mee op te warmen tijdens een kraammoment op de bank met je baby.

Energy balls met dadels, kokos en een snufje gemberpoeder

Kleine, voedzame snacks voor overdag of ‘s nachts. De dadels geven natuurlijke suikers, kokos biedt gezonde vetten en de gember zorgt voor een verwarmende kick.

Gember is een ontzettend fijn kruid om te gebruiken bij je herstel na de bevalling van je kindje. Het werkt verwarmend, ondersteunt je spijsvertering en kan je net dat beetje extra energie geven om deze intense periode door te komen. 

Zoals altijd geldt: kijk wat bij jóu past. Elk lichaam is anders, elke kraamtijd ook. Gember hoeft geen wondermiddel te zijn, maar kan – in de juiste vorm en hoeveelheid – wel bijdragen aan een warm, voedzaam herstel.

Dit artikel is geschreven door Anne van Noort, oprichtster van Kraamdiner.

Instagram: Kraamdiner
Facebook: Kraamdiner
Website: www.kraamdiner.nl

Cart

Geen producten in de winkelwagen.