Gezonde voeding na de bevalling: tips voor een snel herstel

Je hebt net je prachtige baby in je armen en je hele wereld is veranderd. De dagen vliegen voorbij in een waas van knuffels, luiers en misschien iets te weinig slaap. In deze bijzondere en soms chaotische tijd is het belangrijk om lief voor jezelf te zijn. Goed eten speelt een grote rol in je herstel, maar maak je geen zorgen: je hoeft echt geen gekke diëten te volgen of uren in de keuken te staan. In deze blog deel ik welke voedingsstoffen belangrijk zijn en hoe je eenvoudig goed voor jezelf kunt zorgen zonder stress. En geloof me, een beetje voorbereiding en hulp kunnen wonderen doen!

Wat is gezonde voeding voor na je bevalling?
Wat is dat nou, gezonde voeding na je bevalling? Het betekent dat je voldoende eiwitten, complexe koolhydraten, gezonde vetten, vitamines en mineralen binnenkrijgt. Veel vrouwen hebben namelijk wat extra calorieën nodig om hun energievoorraad aan te vullen, na zo’n uitputtend iets als een bevalling. Al helemaal wanneer je borstvoeding geeft. Eiwitten helpen daarnaast bij het herstellen van de weefsels (al je cellen etc.), complexe koolhydraten geven langdurige energie, en gezonde vetten beschermen o.a. je hart. Vergeet ook het belang van voldoende vitamines, mineralen, vezels en vocht niet. Ingewikkeld? Nee hoor, wat dacht je van een lekkere smoothie met Griekse yoghurt en banaan voor eiwitten, een volkoren boterham met avocado voor complexe koolhydraten en gezonde vetten, en een handjevol noten voor die essentiële vetzuren? Zo blijft je lichaam goed gevoed zonder dat je gekke dingen hoeft te doen.

 Voordelen van gezonde voeding na je bevalling
Een gebalanceerde voeding helpt zowel bij lichamelijk als emotioneel herstel. Zo’n bevalling is een hele aanslag op je lichaam en goede voeding geeft je de kracht om weer op te krabbelen. Daarnaast zorgt het voor meer energie, waardoor die nachtelijke voedingen een stuk beter zijn te doen. Het versterkt ook je immuunsysteem, zodat je niet meteen ziek wordt van de eerste verkoudheid. En voor moeders die borstvoeding geven, helpt het bij een goede melkproductie. Bovendien kan gezond eten je stemming en algehele welzijn verbeteren! En helpt het je hormonen in balans te houden, zodat je je wat stabieler voelt in deze rollercoaster van emoties. En als bonus verkleint gezonde voeding ook nog eens het risico op chronische ziektes op de lange termijn. Kortom, door goed voor jezelf te zorgen met gezonde voeding, geef je jezelf de beste kans om te genieten van deze bijzondere tijd.

Tips voor gezonde voeding na je bevalling
Maar hoe zorg je er voor dat je gezonde maaltijden naar binnen kunt werken, zonder er ook nog eens veel energie aan te besteden? Je bent al blij als je tussendoor even kunt neerploffen en voor je uit kunt staren. Hier wat praktische tips:

Bereid je voor: Zorg ervoor dat je maaltijden van tevoren plant en voldoende boodschappen in huis haalt. Dit helpt je om te kiezen voor producten en maaltijden die je niet alleen energie maar ook een goed gevoel geven. Sta je net met een spuitluier in je hand, wil je niet ook nog moeten nadenken wat je zo meteen op tafel moet zetten. Kant en klare volwaardige maaltijden zijn dan natuurlijk een geweldige optie. Zeker als je ze al voor de bevalling in huis kunt halen! En wat dacht je van fijne snacks en tussendoortjes? Maak het jezelf makkelijk en haal wat voorgesneden fruit en zakjes studentenhaver in huis. Liever wat zoutigs? Een beker instant noodles of voorverpakte sandwichcracker met roomkaas doet wonderen.

Eet regelmatig: een kast vol met fijne tussendoortjes, die vullen, voeden en lekker zijn, helpen je om je energieniveau stabiel te houden en dragen ook nog eens bij aan een goed humeur.

Luister naar je lichaam: luister naar je lichaam en geef het de voeding die het nodig heeft. Als je honger hebt, eet! Zit je vol, stop. Luisteren naar je lichaam en meteen eten wanneer je honger hebt, zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel, voorkomt energiedips en overeten of compenseren op een later moment. Meer informatie hierover kan je ook terug vinden via de volgende link

Neem de tijd: Neem de tijd om rustig te eten en geniet van je maaltijden. Dit kan helpen om stress te verminderen en je spijsvertering te ondersteunen. Ja dat is lastig als er van alles van je gevraagd wordt en de kraamvisite voor de deur staat, zie tip 5!

Net zoals je wat extra hulp kunt gebruiken als je been in het gips zit, is dat helemaal niet te veel gevraagd net na een bevalling. Of het nu gaat om het klaarmaken van een flesje melk, een wasje draaien, de kraamvisite wat boodschappen laten meenemen of wat ready-to-heat maaltijden in de koelkast. Deze uitzonderlijke situatie vraagt om extra zorg.

Kortom
Gezonde voeding na je bevalling is dus van groot belang voor een snel herstel en het bevorderen van je algehele welzijn. Door te zorgen voor voeding met voldoende eiwitten, complexe koolhydraten, gezonde vetten, vitamines en mineralen en vezels en vocht, kun je je energie terugkrijgen en je lichaam ondersteunen bij het herstelproces. Voorbereiding, regelmatig eten en hulp inschakelen waar nodig hebt voor een snel herstel na de bevalling. Vergeet niet om naar je lichaam te luisteren, voldoende boodschappen en gemakkelijke maaltijden in huis te halen en hulp te vragen wanneer nodig. Zo kan je echt genieten van het moederschap terwijl je ook nog eens goed voor jezelf zorgt.

Deze gastblog is geschreven door Diede Huver.
Ik ben Diede Huver, intuïtief eten diëtist. Mijn doel is om je te helpen een gezonde relatie met eten te ontwikkelen. Ik leer mensen o.a. hoe ze naar hun lichaam kunnen luisteren, honger en verzadiging kunnen herkennen en stoppen met het constant volgen van diëten. Ik wil dat iedereen zich goed voelt over eten en zichzelf, zonder stress over wat ze wel of niet zouden moeten eten. Samen werken we aan een gelukkigere en gezondere jij, op een manier die echt bij jou past.

Instagram: diedetiste
Facebook: diedetiste
Website: www.diedehuver.nl 

Cart

Geen producten in de winkelwagen.