Het belang van goede zelfzorg voor net bevallen mama’s

Gefeliciteerd, nieuwe mama! Je hebt een ongelooflijke prestatie geleverd door een kindje op de wereld te zetten! De komende maanden zullen druk zijn met het herstellen van je zwangerschap en bevalling, het zorgen voor je kindje en te wennen aan elkaar.

Moeder zijn is fantastisch, maar laten we eerlijk zijn, het moederschap is niet altijd rozengeur en maneschijn. Er zijn slapeloze nachten, luierexplosies en momenten waarop je je afvraagt of je het wel goed doet.

Juist in zo’n drukke periode schiet tijd voor jezelf er vaak bij in, terwijl dit juist nu ontzettend belangrijk is! Waarom is zelfzorg nu eigenlijk zo belangrijk? En hoe pak je tijd voor jezelf in jouw drukke leven als moeder?

Fysieke en emotionele veranderingen
Allereerst zijn er veel fysieke en emotionele veranderingen die je doormaakt na de bevalling. Je lichaam voelt alsof het een marathon heeft gerend. En in feite is dat ook zo. Een bevalling is niet niks. Door goed voor jezelf te zorgen, geef je je lichaam de kans om te genezen en sterker te worden. Pak daarom die dutjes wanneer je baby slaapt, voed jezelf met voedzame maaltijden en geef jezelf toestemming om af en toe een relaxmomentje te nemen. Je verdient het!

Emotionele rollercoaster
Oké, laten we eerlijk zijn. Het moederschap kan soms als een emotionele rollercoaster voelen. Er zijn momenten dat je enorm blij bent wanneer je die schattige kirgeluidjes hoort, maar er zijn ook momenten van totale wanhoop en machteloosheid wanneer je geen idee hebt waarom je baby huilt. Hier komt zelfzorg om de hoek kijken. Het is essentieel om tijd vrij te maken voor je eigen mentale en emotionele welzijn. Praat met vrienden, zoek steun bij andere moeders en laat je gevoelens toe. En vergeet niet, het is helemaal oké om af en toe een traantje te laten. Moederschap is namelijk hard werken!

Ontdekken van je nieuwe identiteit
Voordat je moeder werd, was je waarschijnlijk gewend om je eigen leven te leiden en tijd vrij te maken voor je eigen interesses en hobby’s. Maar nu ben je moeder en kan het soms voelen alsof je jezelf kwijtraakt in de chaos van luiers verschonen en voeden. Maar weet je wat? Jij bent nog steeds jij! Het is belangrijk om tijd vrij te maken voor jezelf, om je eigen hobby’s en interesses na te streven. En wees niet bang om jezelf regelmatig op de eerste plaats te zetten. Je zult een leukere moeder zijn als je jezelf niet vergeet.

Steun
Als je een kindje krijgt, komt je terecht in een grote groep van moeders die precies begrijpen wat jij op dit moment doormaakt. Zij kunnen een enorme steun voor je zijn. Durf om hulp te vragen wanneer je het nodig hebt. Niemand verwacht dat je alles alleen doet. Het gezegde luidt niet voor niks: It takes a village to raise a child. Je hoeft het niet alleen te doen. Er zijn genoeg anderen die jou willen helpen.

Tips

Tijd voor zelfzorg is noodzakelijk. Maar hoe pak je dat nou aan? Hierbij enkele tips:

  1. Gun jezelf rust: Slaapgebrek kan een van de grootste uitdagingen zijn voor nieuwe moeders. Probeer dutjes te doen wanneer je baby slaapt en vraag om hulp van je partner of familie om wat langer te kunnen slapen. Het is essentieel om jezelf toestemming te geven om uit te rusten en te herstellen.
  2. Bouw een netwerk van andere moeders op: Het delen van ervaringen kan geruststellend werken. Zoek naar een mamacafé bij je in de buurt of online groepen waar je je verhaal kunt delen en steun kunt vinden. Familie en vrienden zijn in deze periode heel belangrijk. Durf om hulp te vragen wanneer je het nodig hebt.
  3. Reserveer tijd voor jezelf: Het is belangrijk om regelmatig tijd voor jezelf vrij te maken, hoe klein ook. Dit kan betekenen dat je een warm bad neemt, een boek leest, naar muziek luistert of iets doet waar je van geniet. Deze momenten van “me-time” kunnen je energie geven en je helpen om weer op te laden.
  4. Maak van beweging een prioriteit: Regelmatige lichaamsbeweging kan wonderen doen voor zowel je fysieke als mentale welzijn. Het kan je energieker maken, je stemming verbeteren en je helpen om je lichaam weer sterker te maken na de bevalling. Kies een vorm van lichaamsbeweging die bij je past, zoals wandelen met je baby in de kinderwagen, postnatale yoga of dansen in de woonkamer.
  5. Eet gezond en hydrateer: Voed je lichaam met gezonde, voedzame maaltijden en zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven. Een goed voedingspatroon zal je energie geven en je helpen om jezelf optimaal te ondersteunen in deze drukke periode.
  6. Praat over je gevoelens: Het is volkomen normaal om een breed scala aan emoties te ervaren als nieuwe moeder. Praat openlijk over je gevoelens met je partner, vrienden of een professional. Het delen van je gedachten en emoties kan opluchting bieden en je helpen om beter met de ups en downs van het moederschap om te gaan.
  7. Vergeet niet om plezier te hebben: Het moederschap brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee, maar het is ook belangrijk om plezier te hebben. Reserveer tijd om leuke activiteiten te ondernemen, zowel alleen als met je baby. Geniet van de mooie momenten en maak herinneringen.
  8. Wees mild voor jezelf: Geef jezelf toestemming om tijd voor jezelf te nemen, om fouten te maken en te groeien. Onthoud dat je een geweldige moeder bent en dat je het verdient om goed voor jezelf te zorgen. Dus wees vriendelijk en liefdevol voor jezelf. Je doet het goed!

Zelfzorg is geen luxe, maar een absolute noodzaak als moeder zijnde. Door voor jezelf te zorgen, geef je jezelf de kracht en het vertrouwen om de uitdagingen van het ouderschap aan te gaan. Dus neem dat ontspannende bad, geniet van je favoriete boek en vraag om hulp wanneer je het nodig hebt. Je verdient het om goed voor jezelf te zorgen, want een gelukkige mama betekent een gelukkige baby.

Dit blogartikel is geschreven door Meike Hendriks van Mpower Moms.
Instagram: mpowermomsnl

Meike Hendriks is psycholoog en bevallingsexpert bij Mpower Moms en zelf moeder van 2 kinderen. Ze helpt moeders bij de verwerking van hun (heftige) zwangerschap en bevalling. Daarnaast begeleidt Meike ze naar ontspannen moederschap (vooral in het eerste jaar na de geboorte), zodat deze moeders meer rust, tijd en energie ervaren.

 

Cart

Geen producten in de winkelwagen.