Zoete aardappel lasagne

Zoete aardappel lasagne

  • 30 min
  • 45 min
  • 1 uur en 15 min
  • 2
  • Italiaans
  • Aanpasbaar

Nieuwe moeders hebben nu meer dan ooit behoefte aan voedzame en smaakvolle maaltijden om hun herstel te ondersteunen en hun energie op peil te houden. Hier komt de zoete aardappel lasagne om de hoek kijken, een gerecht dat niet alleen heerlijk is, maar ook boordevol voordelen zit voor de postpartum fase.

Zoete aardappelen zijn ware schatten aan voedingsstoffen. Denk aan vitamine A en C, kalium en mangaan – deze kunnen helpen bij het herstelproces na de bevalling en je energieker doen voelen. Een extra voedingsboost die nieuwe moeders en hun partner goed kunnen gebruiken.

We weten dat het leven van een nieuwe moeder hectisch kan zijn. Daarom is zoete aardappel lasagne een slimme keuze – je kunt het van tevoren bereiden en invriezen. Zo heb je altijd een voedzame en smakelijke optie klaarstaan, zelfs op dagen dat je tijd en energie schaars zijn.

Wil je dit heerlijke gerecht ook ontvangen of cadeau geven in de kraamweek?
Bestel dan jou dinerbox via de knop hieronder. 

Zoete aardappel lasagne

Een heerlijke vullende lasagne die goed aan te passen is naar de eigen dieetwensen. Zo kan het gehakt vervangen worden door vegetarische gehakt en de bechamelsaus helemaal veganistisch worden bereid. De verschillende opties worden hieronder allemaal besproken. 
De lasagne is super fijn om van te voren al te maken en in de koelkast klaar te hebben staan. Heb je een avond waarbij je weet dat je weinig tijd hebt om in de keuken te staan maar wil je wel gezond eten. Dan ben je met deze lasagne op het goede adres. Invriezen van dit gerecht is ook prima te doen!
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2 personen

Benodigdheden

  • 1 Ovenschaal
  • 1 Koekenpan
  • 1 Steelpan

Ingrediënten
  

  • 150 gr Gehakt Kan vervangen worden door vegetarisch gehakt
  • 150 gr Wortel
  • 1 Ui
  • 1 Knoflook teentje
  • 350 gr Passata
  • 6 gr Italiaanse kruiden
  • 300 gr Zoete aardappel
  • 40 gr Rucola
  • 250 gr Lasagne bladen
  • 50 gr Roomboter Bij een veganistische lasagne vervangen door vloeibare margarine.
  • 60 gr Bloem
  • 500 ml Volle melk Bij een veganistische lasagne vervangen door amandelmelk
  • 1 el Olijfolie
  • Zout en peper na smaak

Instructies
 

Lasagne saus

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schil de zoete aardappel(s) en wortel. Snij de zoete aardappels in dunne plakjes of gebruik hiiervooe een mandoline. Als de plakjes dun genoeg zijn is het niet nodig om ze van te voren nog beetgaar te koken. Bij dikkere plakjes adviseren we ze kort te koken in kokend water (max 3 min) en daarna gelijk af te spoelen met koud water.
  • Snipper de en hak de knoflook fijn (het gebruiken van een knoflookpers is ook mogelijk). Snij de wortel in kleine blokjes.
  • Voeg een scheutje olijfolie toe aan een wok of koekenpan en fruit de ui en knoflook kort aan voor +/-2 min. Voeg de blokjes wortel en het gehakt toe en bak voor +/- 5 min, of totdat het gehakt bijna gaar is.
  • Voeg de passata toe en breng op smaak met de Italiaanse kruiden, zout en peper. Laat de saus voor 10/15 min pruttelen op laag vuur.

Bechamelsaus

  • Smelt de boter in een steelpan (met dikke bodem) op een laag vuur, totdat de boter lichtjes begint te verkleuren.
  • Meng de bloem erdoor en laat voor +/- 3 min garen, op laag vuur. Roer af en toe door.
  • Voeg al roerend met een gaarde beetje voor beetje de melk toe. Voeg pas een nieuwe scheut melk toe als de vorige is opgenomen. Laat voor 2-3 min zachtjes koken totdat de saus is ingedikt.
  • Voeg naar smaak zout en peper toe.

Opbouw van de lasagne

  • Plaats als eerste een laagje tomatensaus in de ovenschaal.
  • Leg een laagje zoete aardappel over de saus.
  • Dek de zoete aardappel af met een laagje lasagne bladen.
  • Voeg vervolgens een laagje bechamelsaus over de lasagne bladen en herhaal deze stappen totdat de balden/saus op is of totdat je de bovenkant van de schaal hebt bereikt.
  • Zet in de oven voor +/- 45 minuten.
  • Garneer met de Rucola

Tips

  • Wil je een wat knapperige korts op de lasagne voeg dan kaas toe net voordat hij de oven in gaat.
  • Wil je de lasagne graag glutenvrij hebben? Vervang dan de lasagne bladen voor glutenvrije bladen en vervang de bloem in de beschamelsaus voor boekweitmeel.
Trefwoord Vega, Vegan, Vlees

Heb je dit recept gemaakt, deel het dan via Instagram (@kraamdiner). Dat vinden we leuk!
Was het lekker of heb je vragen over het recept? Laat het dan vooral weten via Instagram.

Wil je dit heerlijke gerecht ook ontvangen of cadeau geven in de kraamweek?
Bestel dan jou dinerbox via de knop hieronder. 

Cart

Geen producten in de winkelwagen.