Er wordt niet alleen een kind geboren maar ook een moeder! 3 tips waardoor jij rustig kan landen als moeder.

Gefeliciteerd met je kindje en dat je nu moeder bent! Uit mijn eigen ervaring weet ik dat moeder zijn heel bijzonder en mooi tegelijkertijd is, maar ook heel uitdagend kan zijn.
Zoals de titel al zegt wordt er niet alleen een kind geboren, maar ook een moeder!
Wat bedoel ik hier precies mee? Dat ga ik je hieronder uitleggen.

Een ontdekkingsreis
Nu je kindje er is zul je merken dat er zoveel te ontdekken valt. Wat vindt mijn kindje fijn? Wat betekent dit huiltje? Hoeveel voeding heeft mijn kindje nodig? Wat is een fijne manier om mijn kindje in bad te doen? Etc. Het is een grote ontdekkingsreis en in de beginperiode is het vooral veel knuffelen en elkaar leren kennen. Voor jou als moeder valt er ook genoeg te ontdekken. Voordat je kinderen kreeg was je bezig met je eigen dingen, je hobby’s, sociaal leven en je werk. Nu je kind er is, ga je jezelf weer herontdekken. Want wie ben jij? Wie wil je zijn als moeder? Wie wil je zijn als partner?

Een kind krijgen is en life-event
Moeder worden is een hele grote verandering. Niet voor niets wordt het een life-event genoemd. Je krijgt er ineens een 24/7 verantwoordelijkheid bij, zonder handleiding! Weet je nog toen je na een certificaat of diploma ergens begon te werken? Spannend en ergens eng tegelijk! Ondanks dat je ervoor geleerd had, was het spannend.

Maar voor moeder zijn heb je niet geleerd!
En gek genoeg, ondanks dat alles anders en nieuw is, verwachten veel moeders dat ze het vanaf dag 1 allemaal moeten kunnen en dan ook nog perfect!
Maar lieve mama dat kan niet en het hoeft ook niet!
Je zal ook merken dat net wanneer je soms denkt, nu weet ik het of heb ik een fijne manier gevonden, dat er een nieuwe fase, sprongetje etc. aankomt. Dan is het weer opnieuw kijken. Als moeder blijf je leren.

Weet dat dit normaal is. Waarom zeg ik dit? Omdat we als mens snel geneigd zijn om te gaan vergelijken en dat kan je heel onzeker maken.
Iedereen is anders en elke situatie is ook weer anders, onthoud vooral dat.

Nu weer terugkomend op de titel. Met dat jouw kindje geboren wordt, word jij ook geboren als moeder. Voor jou begint er nu een nieuw leven, waarin jij mag gaan ontdekken en leren. Bij leren hoort vallen en opstaan. Je zal dus dagen hebben die heel mooi zijn en denken dat je de hele wereld aankan, dagen dat je emotioneel bent en twijfelt, dagen die er tussenin zitten en nog weer andere dagen die hier niet beschreven staan.

Het kan soms een rollercoaster zijn qua emoties en ervaringen. Daarom deel ik hieronder 3 tips met je, hoe jij rustig kan wennen aan het moederschap en de lat niet te hoog legt voor jezelf.

 1. Zorg goed voor jezelf
  Zorg goed voor jezelf zowel fysiek als mentaal.
  Voed je lichaam met gezonde maaltijden, dit draagt bij aan je herstel en zorgt ervoor dat je energie hebt. Vraag of je vrienden of familie een maaltijd voor jou/jullie kunnen koken of laat voor je koken door bijvoorbeeld Kraamdiner. Luister naar je lichaam. Ben je moe?  Gun jezelf en je lichaam rust. Het is heel verleidelijk om als je baby slaapt, nog snel wat huishoudelijke klussen, te gaan doen.
  Geef rust prioriteit! Het draagt bij aan herstel en zorgt ervoor dat jij energie hebt om voor je kindje te zorgen.
  Zijn er zaken die je lastig vindt nu je moeder bent? Merk je dat je nog veel bezig bent met de bevalling? Praat erover! Met iemand die jij vertrouwt. Jouw gevoelens zijn niet gek of raar. Het is zo belangrijk dat je erover praat, in plaats van het ‘opkropt’. Door het ‘opkroppen’ kun je je enorm eenzaam voelen. Juist door erover te praten kun je je hart luchten, waardoor jij veel beter in je vel zit en je een stuk gelukkiger voelt. Maak tijd vrij voor jezelf. Zodat jij letterlijk je batterij even kan opladen. Ik hoor je al denken, waar haal ik de tijd vandaan? Het is zo belangrijk om jezelf prioriteit te geven. Als je niet voor jezelf zorg kun je ook niet voor anderen zorgen. ‘You can’t pour from an empty cup’. Voor jezelf zorgen hoeft niet altijd lang te duren. Neem bijvoorbeeld een lange douche, kijk een aflevering op Netflix of laat je masseren.
 1. Bouw een netwerk om je heen
  Ken je de uitspraak ‘It takes a village to raise a child?’
  In andere culturen is het normaal dat moeders ondersteund en gedragen worden. ‘Een wijze vrouw’ helpt je op weg, je hoeft niet om eten te vragen, alle maaltijden worden voor je verzorgd in het begin. Er wordt even op je baby gepast zodat jij even kan slapen. In Nederland leven we veel meer individueel en hebben we vaak ook het idee dat we alles alleen moeten doen. Soms lijkt het ook wel een wedstrijd. Wie loopt het snelste achter de kinderwagen buiten of wie past zijn oude kleding weer het snelste? Mijn tip is zoek gelijkgestemden, het kan zo fijn zijn om ook met andere moeders in contact te komen en ervaringen uit te wisselen. Er zijn diverse Facebook groepen voor moeders, mama cafés. Vind je het fijn als iemand wat maaltijden voor je kookt? Vraag om hulp.
  Erger je je stiekem toch aan de huishoudelijke taken die blijven liggen? Vraag om hulp. Dit kan ook iemand uit je omgeving zijn. Mensen helpen elkaar graag, onthoud dat.
 1. Zeg nee
  Nee zeggen, kan heel moeilijk zijn. Je wil iemand anders niet te teleurstellen en voordat je het weet heb je al ja gezegd. Onthoud, dat een nee tegen iemand anders, een JA is tegen jezelf.
  Nu je moeder bent en er veel taken hebt bijgekregen is er voor jou een hoop veranderd. Je wilt bepaalde dingen nog wel doen, dat ene feestje regelen, vrijwilliger zijn bij de scouting, het volgende vriendinnen uitje regelen, maar je hebt er niet altijd de energie en de tijd voor.
  Je mag ook nee zeggen. Vind je dit lastig? En zeg je voordat je het weet ja en denk je achteraf, maar eigenlijk wil ik het liever niet? Zeg dan de volgende keer, ik denk er even over na en kom er later op terug.Door meer nee te zeggen houd je meer tijd over die je kan besteden aan je gezin en/of jezelf. Dat kan wat tegen natuurlijk aanvoelen, dat nee zeggen. Maar jij mag jezelf belangrijk genoeg vinden en jezelf op nummer 1 zetten, want goed voor jezelf zorgen is een absolute must, vind ik. Want zowel jijzelf, als je kind(eren) en partner hebben er profijt van als jij goed in je vel zit!

Dit blogartikel is geschreven door Monique Eindhoven van Mama & Ik.
Instagram: @mamaenik

Hoi ik ben Monique Eindhoven en met mama en ik begeleid ik zwangere en moeders (met een kind tot 1 jaar), vanuit mijn achtergrond als verloskundige, coach en moeder.
Zwangere begeleid ik om zich bewust voor te bereiden op de bevalling, kraamtijd en het aankomende moederschap. Ik ondersteun je als mama als je je overweldigd voelt door het moederschap en twijfelt of je het wel goed doet, met het maken van eigen keuzes, grenzen aangeven en het bepalen van eigen invulling voor het ouderschap. Op die manier kan jij ontspannen groeien in de rol van trotse, tevreden mama.

Cart

Geen producten in de winkelwagen.