Osteopathie is een vorm van manuele therapie (werken met de handen) die zich richt op onderzoek, behandeling en preventie van aandoeningen/klachten. Het is gebaseerd op het principe dat de structuur en functie met elkaar verbonden zijn, dat het één geheel is waar alles samenwerkt en het lichaam het vermogen heeft om zichzelf te genezen onder de juiste omstandigheden. Osteopathie kan om verschillende redenen gunstig zijn voor baby’s na de geboorte:
Geboortetrauma
Het geboorteproces kan soms een uitdaging zijn voor zowel de moeder als de baby. Het kan zijn dat er een moeilijke of langdurige bevalling is geweest maar het kan ook zeker ook een uitdaging zijn geweest als de bevalling (te)snel is gegaan of er een keizersnede heeft plaatsgevonden. Het gebruik van ingrepen zoals een tang of vacuümextractie of als de baby zich in een ongebruikelijke houding bevond (dwars, sterrenkijker, of met de navelstreng om zijn nek/hals) kunnen ook allemaal hun impact geven op het lichaam. Deze factoren kunnen mogelijk stress of spanning op het lichaam van de baby veroorzaken, wat leidt tot onevenwichtigheden in het hele lichaam.
Problemen aan de spieren of gewrichten
Baby’s kunnen spieren en/of gewrichtsproblemen ervaren, zoals last hebben van nekspieren wat kan zorgen voor bijvoorbeeld overstrekking of voorkeurshouding. Plagiocefalie (plat hoofdsyndroom) of asymmetrie in hun houding of bewegingen, (ene kant van lichaam meer/anders gebruiken dan het ander, billenschuiven, niet kruipen) zouden ook een rede kunnen zijn om langs te gaan bij een osteopaat. Een osteopathische behandeling kan helpen deze problemen te identificeren en aan te pakken door het lichaam van de baby voorzichtig in beweging te brengen om het evenwicht op het hele systeem te herstellen.
Spijsverteringsproblemen
Sommige baby’s kunnen spijsverteringsproblemen krijgen, zoals krampjes, reflux (spugen) of moeite met het voeden. Osteopatische technieken, zoals zachte behandeling van delen van de spijsverteringssysteem, in beweging brengen van spieren en gewrichten maar ook zeker werken op het zenuwsysteem, kunnen de spijsvertering helpen verbeteren, spanning verlichten en een betere algehele werking van het spijsverteringsysteem bevorderen.
Luchtwegaandoeningen of terug kerende oorontstekingen
Osteopathie kan ook gunstig zijn voor baby’s met luchtwegaandoeningen zoals astma of terugkerende luchtweginfecties of terug kerende oorontstekingen. Denk ik bv ook aan irritatie van de slijmvliezen in het algemeen.
Osteopatische technieken zijn dan gericht op bijvoorbeeld het verbeteren van de bewegelijkheid van o.a. de ribbenkast, het middenrif en de omliggende structuren, wat het ademhalingssysteem kan verbeteren en de gezondheid van de luchtwegen kan ondersteunen en de infecties kan helpen op te lossen.
Terug kerende oorontstekingen kunnen ook behandeld worden door bijvoorbeeld aan de schedel en nek te behandelen en te onderzoeken wat de oorzaak is van de infecties.
Het is belangrijk op te merken dat osteopatische behandeling voor baby’s doorgaans zachtaardig, niet-invasief en afgestemd op de individuele behoeften van het kind is. Dus er wordt geen standard behandeling gegeven en wordt aangepast aan iedere baby/kind.
De osteopaat is geen arts maar heeft een degelijke opleiding gevolgd waardoor er altijd veilig wordt gewerkt en doorgestuurd wordt naar andere disciplines (huisarts, consultatiebureau, fysiotherapie, logopedie, lactatiekundige…) indien dit nodig zou zijn.
Indien he twijfelt of een osteopatische behandeling voor je of jullie kind van toepassing zou zijn kan je altijd contact opnemen met een osteopaat bij je in de buurt, deze kan je vinden op osteopathie.nl
Dit blogartikel is geschreven door Naomi Dek van Osteopathie Oosterhout.
Naomi werk samen met Nicole en Steven in het Gezondheidscentrum in Oosterhout. In de praktijk zien ze en behandelen ze veel baby’s maar ook zeker volwassenen van verschillende leeftijden en met uiteenlopende klachten.
Naomi: ‘Ik vind het elke keer weer mooi om niet alleen de symptomen, maar ook zeker proberen de oorzaak te achterhalen en te behandelen, om zo een bijdragen te mogen leveren aan het herstel van het lichaam.’
Header afbeelding wordt medemogelijk gemaakt door: Freepik