Herfst in Nederland: Ontdek de smaak van lokale en seizoensgebonden producten

Deze week staat in het teken van het Nederlandse voedsel, Nederland heeft namelijk een rijk assortiment aan producten die we nog wel eens over het hoofd willen zien. Hierbij kan je denken aan producten die je bij de lokale boer kan halen. Dit zijn vaak de seizoensgroenten en fruit of andere lekkernijen zoals kaas, verse worst en huisgemaakte dranken. Tegenwoordig liggen veel producten het hele jaar door in de schappen, waardoor het lastiger te zien is wat nu echt een seizoensproduct is. Onder seizoensproducten vallen groenten en fruit die binnen bepaalde periodes van de Nederlandse akkers, uit de onverwarmde kas of tunnelkas worden geoogst.

Ook de herfst biedt een mooi scala aan producten die heerlijk toe te passen zijn in de keuken. Bijvoorbeeld rode kool of de pompoen voor een heerlijke pompoensoep. Of een lekker appel- en perensap, vaak gemaakt van de appels en peren die niet ‘mooi’ genoeg zijn voor de losse verkoop. Nederland is rijk aan mooie producten die juist hier goed groeien! Het is dan ook zonde om deze producten links te laten liggen.

Wanneer je ervoor kiest om bij de lokale boer de seizoensproducten te gaan kopen dan ondersteun je niet alleen de lokale economie, maar verklein je ook je ecologische voetafdruk. We zijn ons er tegenwoordig steeds bewuster van dat onze voeding impact heeft op het klimaat. Natuurlijk vind je ook in de grote winkels seizoensproducten, maar daarbij is het vaak lastig om met 100% zekerheid te zeggen waar de producten vandaan komen. Gelukkig zie je steeds vaker wel de herkomst van de producten terug. Wanneer je je producten echter lokaal koopt, ben je er zeker van dat het echt een lokaal product is.

Daarnaast biedt het eten volgens de seizoenen ook de mogelijkheid om gemakkelijker gevarieerd te eten. Deze variatie is ontzettend belangrijk om de juiste vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Niet iedere groente bevat dezelfde vitaminen en mineralen. Ook hebben de seizoensproducten in de piek van het seizoen veel meer smaak en zijn de voedingswaarden optimaal. Wanneer je  groenten of fruit juist dan lokaal koopt, ben je zeker van de beste kwaliteit aan vitamines. Na de oogst neemt vaak het vitaminegehalte af. Als je producten lokaal koopt, zijn ze vaak veel korter geleden geoogst dan wanneer je ze in de winkel koopt, waardoor je vaak verzekerd bent van de meeste vitamines.

Niet heel onbelangrijk, ook de prijs van groenten in het seizoen is lager dan wanneer je ze buiten het seizoen koopt. Neem bijvoorbeeld de aardbei, deze is in het zomer stukken goedkoper dan in de winter. In het seizoen is het de aardbei in overvloed te vinden, buiten het seizoen moet er onder anderen rekening worden gehouden met opslag (vaak gekoeld), het kweken in kassen of transport uit het buitenland. Het komt dan ook vaak voor dat de producten voordat ze de piek in voedingswaarden hebben bereikt al worden geoogst.

Ook kan de prijs bij de lokale boer een stuk lager zijn wanneer je iets op de boerderij zelf gaat halen. De boer is vrij om zelf de prijs van het product te bepalen en hoeft geen rekening te houden met winkelmarges, transport en/of opslagkosten. Het product komt immers net van het land af. Wanneer je de producten in een gezamenlijke boerderijwinkel koopt kan de prijs iets hoger liggen omdat er dan natuurlijk wel een kleine vergoeding moet worden gerekend voor het transport of het gemak om meerdere producten in één winkel aan te schaffen.

Naast het verkopen van de losse groenten en fruit bieden lokale boeren meestal ook de mogelijkheid om anderen lekkernijen te kopen, zoals de eerder genoemde kaas, verse worst en dranken. Ook bij deze producten weet je dat het om lokaal geproduceerde ingrediënten gaat waarvan de herkomst goed te achterhalen is. Door middel van de verkoop van deze producten reduceren de boeren de hoeveelheid producten die ze wellicht weg zouden moeten gooien omdat ze in de grote keten niet verkopen. En dat resulteert in al die heerlijke en eerlijke producten.

Wij van Kraamdiner zijn ook fan van lokale en seizoensproducten! We zijn van mening dat juist deze producten je boordevol goede voedingsstoffen en vitamines bieden die je in die tijd van het jaar nodig hebt. Daarom proberen we zo veel mogelijk te werken met de producten die het seizoen te bieden heeft en lokaal te verkrijgen zijn. Heb je nu ook zin om aan de slag te gaan met heerlijke lokale en seizoensproducten? Kijk dan snel op onze receptenpagina!

Dit blogartikel is geschreven door Anne van Noort van Kraamdiner

Cart

Geen producten in de winkelwagen.