Het belang van voeding

Bij het geven van borstvoeding

Mijn naam is Mirjam van den Heuvel en ben lactatiekundige IBCLC, vlow borstweefselbehandelaar en litteken behandelaar. Ik wil jullie graag meenemen in een goede start. Het geven van borstvoeding is een prachtige manier om je baby te voeden en te koesteren. Dit begint met goede voeding maar ook met goede doorstroming. De juiste voeding is essentieel bij het geven van borstvoeding omdat het de voedingstoffen levert die nodig zijn voor de productie van moedermelk. Daarnaast behoudt de juiste voeding ook de gezondheid van jou als moeder maar ook die van je kindje.

Het produceren van voldoende moedermelk om aan de behoefte van je kindje te voldoen kost je veel extra energie en voedingsstoffen. Een gezond en voedzaam dieet helpt je lichaam om de benodigde calorieën en voedingsstoffen te leveren die juist nodig zijn voor de melkproductie. Een gebalanceerd dieet bestaat niet alleen uit voldoende calorieën maar ook uit eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten. Van nature is moedermelk perfect afgestemd op de behoeftes van je kindje, maar de aanwezigen voedingsstoffen in de moedermelk kunnen variëren op basis van wat jij eet. Zodra je voeding consumeert ondergaat dit een proces van vertering en absorptie in je lichaam. De aanwezigen voedingsmiddelen worden opgenomen en circuleren daarna in je bloedbaan.

Moedermelk wordt geproduceerd in je borstklieren met behulp van de voedingsstoffen uit je bloed. Niet al de voedingsstoffen die je binnen krijgt worden in dezelfde maten teruggevonden in je moedermelk. De samenstelling en concentratie van voedingsstoffen in moedermelk kunnen variëren. Factoren als stofwisseling, dieetkeuzes en anderen persoonlijke facturen spelen hierin een rol. Belangrijk is om voldoende water, koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten te consumeren.

Het is dan ook zeker van belang bewust bezig te zijn met je voedingskeuzes. Een dieet rijk aan fruit, groenten, volle granen, eiwitten en gezonde vetten kunnen je voorzien van de nodige voedingstoffen. Probeer daarnaast zo veel mogelijk voedingsmiddelen te kiezen die onbewerkt en natuurlijk zijn. Probeer de inname van bewerkte voedingsmiddelen, toegevoegde suikers en cafeïne zo veel mogelijk te beperken. Kleine hoeveelheden van deze stoffen kunnen terecht komen in de moedermelk.

Steeds vaker zie ik vrouwen die aangeraden krijgen om veel melk/melkproducten te consumeren bij het geven van borstvoeding. Maar dit werkt niet altijd even goed voor elke moeder en kindje. Stel dat je melk eigenlijk helemaal niet lekker vindt of je darmen niet goed tegen melk/melkproducten kunnen dan werkt dit alleen maar tegen je. Daarnaast zie ik ook steeds vaker dat baby’s juist krampen en groene ontlasting krijgen van de hoeveelheid melk/melkproducten die de moeder consumeert. Wees hier dan ook voorzichtig mee en houdt ingedachte dat alle adviezen op persoonlijk niveau bekeken moeten worden, iedere borstvoedingsavontuur is anders.

Bij het geven van borstvoeding of het willen gaan geven van borstvoeding is het altijd raadzaam om een lactatiekundige te raadplegen. Lactatiekundige kunnen je helpen bij het opgang brengen van de moedermelk, aanleggen aan de borst, zuigtechniek en het oplossen van pijnlijke tepels, tepelverwarring en overproductie. Ook kan een lactatiekundige je adviseren in specifieke voedingsbehoeftes en eventuele voedingssupplementen, zodat jij en je kleintje de juiste voedingsstoffen binnen krijgen.

Een van de gerechten die ik altijd adviseer aan ouders in de kraamtijd en daarna is een heerlijke kippensoep. Deze soep bevat goede voedingsmiddelen en geeft een signaal af aan het lichaam voor een betere doorstroming. Kippensoep bevat het stofje carnosine. Carnosine komt van nature voor in ons lichaam en staat bekend om zijn antioxidanten eigenschappen waarmee het je immuunsysteem kan ondersteunen. Volgens Amerikaans onderzoek zou dit stofje in een soep een heilzame werking hebben.

Ook binnen de Chinese geneeswijze wordt er gebruik gemaakt van (kippen)soep voor het bevorderen van herstel. Als je (kippen)soep of bouillon trekt, wordt het vlees (Yin) getransformeerd in energie (Qi). Door vleesbouillon te eten, krijgt je lichaam deze extra Qi binnen. De botten van het vlees hebben een medicinale werking op je nieren. Waardoor je aanmaak van bloed wordt gestimuleerd en daarmee bouw je ook Qi op. Dat wil zeggen vleesbouillon helpt bij vitaliteitverlies, zwakke afweer, verwijdert kou uit het lichaam. Dit is goed voor na de bevalling, operaties en ernstige ziekte. Hierbij moet er wel rekening worden gehouden dat de specifieke medicinale werking van de bouillon is afhankelijk van het soort vlees.

Het volgende recept is een mooie basis voor een kippenbouillon.

Ingrediënten
1 hele kip met botten (bij voorkeur biologisch!)
1 bos peterselie
8 jeneverbessen
snufje kurkuma
½ kg wortels, geschild en zonder de eindstukjes
½ kg wortelpeterselie, schoongemaakt en geschild
½ Chinese kool of andere groente
1 handje vol sojaboontjes
2 el sesamolie
3 bouillonblokjes
8 laurierblaadjes
2 uien
3 l water

Bereiding
Snij de groenten in grote stukken. Voeg de groenten, de hele kip met de overige ingrediënten toe. Zet het vuur laag en laat de kippensoep op z’n minst vier uur trekken. Voeg indien nodig nog wat water toe. De kippensoep is 5-7 dagen houdbaar.

Let op
* eventueel ontstaat een vetlaagje op de bouillon. Dit hoef je niet te verwijderen.
* gebruik alleen heel schoon keukengerei, het beste van metaal en geen hout en plastic.
* niet opwarmen in de magnetron!
* Zit er in deze soep ingrediënten die je tegenstaan en of niet hebt kunnen verdragen laat deze dan achterwege of voeg er niet te veel aan toe.

Als laatst wil ik een leuk weetje mee geven. Wetenschappelijk is aangetoond dat baby’s het heel goed doen op vanilline en knoflook. Ze drinken dan langer en effectiever aan de borst.

Dit artikel is geschreven door Mirjam van den Heuvel van Lactatiekundige Praktijk NOP

Cart

Geen producten in de winkelwagen.