Kolven op het werk

Het combineren van werken en het geven van borstvoeding kan een hele uitdaging zijn en er ook zeker voor zorgen dat je opziet om weer aan het werk te gaan. Gelukkig zijn er wetten en regelingen die specifiek zijn ontworpen om het kolven op je werk te ondersteunen. Hierdoor heb je altijd iets om op terug te kunnen vallen. In dit blogartikel bespreken we enkele obstakels die je tegen kan komen zodra je aangeeft te willen gaan kolven op je werk.

Het meest voorkomende obstakel is het gebrek aan privacy en/of het hebben van een geschikte ruimte. Zodra je aan je werkgever doorgeeft dat je bij terugkomst wilt gaan kolven, zijn ze verplicht een geschikte ruimte aan te bieden. Deze ruimte moet afsluitbaar zijn, hygiënisch, voldoende privacy bieden, voldoende rust geven of afgezonderd zijn, er moet een bed of rustbank staan, voorzien zijn van verse lucht of klimaatbeheersing en als laatste moet het een ruimte zijn zonder risico’s, zoals de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen.

In de praktijk zien we vaak dat de aangewezen ruimte niet altijd (volledig) voldoet aan de gegeven richtlijnen, veel bedrijven zijn hier niet op ingericht of willen hier geen aandacht aan besteden. Ondanks dat er regels zijn voor het faciliteren is het in de praktijk lastig dit op te eisen. We adviseren dan ook om met je werkgever in gesprek te gaan om te kijken hoe jullie tot een geschikte ruimte kunnen komen. Ook adviseren we om – voordat je met zwangerschapsverlof gaat – aan te geven dat je bij terugkomst wellicht nog een ruimte nodig hebt om te kolven. Dit geeft je werkgever de tijd om een ruimte te faciliteren en voelt hij zich niet overvallen. Ook al ben je nog niet zeker of je tegen die tijd nog wilt kolven.

Naast het hebben van een geschikte ruimte om te kolven, is het krijgen van de tijd om te kolven ook een van de punten waar je recht op hebt, maar in de praktijk niet altijd als mogelijk wordt ervaren. Gedurende de eerste 9 maanden na de bevalling heb je het recht je werk te onderbreken om te kolven of je kindje borstvoeding te geven. Hiervoor mag je maximaal ¼ van je werktijd gebruiken.

Veel moeders ervaren wanneer ze eenmaal weer aan het werk zijn dat het lastig is om gedurende de werkdag hier tijd voor vrij te kunnen maken. Moeders merken regelmatig dat er door onder andere strakke of drukke werkschema’s beperkt de tijd is om te gaan kolven. Het vinden van tijd wordt door veel moeders dan ook gezien als een uitdaging. Terwijl het ontzettend belangrijk is om regelmatig te kunnen blijven kolven om de melkproductie op peil te houden.

Ook dan blijft het belangrijk om in gesprek te blijven gaan met je collega’s en/of werkgever om de tijd te vinden. Wellicht kan het inplannen van vaste korte pauzes handig zijn. Wanneer er duidelijkheid is bij collega’s wanneer je afwezig bent, creëer je zowel bij jezelf als op de werkvloer rust. Ook kan je altijd terugvallen op het schema wanneer er vragen komen over je tijdelijke afwezigheid.

Met deze maatregel beperk je ook eventueel onbegrip en een negatieve houding vanuit collega’s. Het kan voorkomen dat collega’s of werkgevers een negatieve houding hebben ten opzichte van het kolven onder werktijd. Hier kunnen veel redenen voor zijn, bijvoorbeeld weinig kennis over het geven van borstvoeding en/of kolven of onbegrip waarom je ‘zo vaak’ niet bereikbaar bent. Hierdoor kan je meer stres en ongemak ervaren tijdens je werkdag.

Naast het inplannen van je kolftijd en dit duidelijk door communiceren met je collega’s en werkgever kan er ook overwogen worden om voorlichting te geven aan medewerkers over het belang van kolven op het werk en de voordelen ervan voor zowel de moeder als kind. Dit zal in gang gezet moeten worden door je werkgever.

Het beste is om in gesprek te blijven met je werkgever, wetende wat jouw rechten zijn als kolvende moeder en samen tot een oplossing te komen. Mocht je er samen met je werkgever toch niet uitkomen kan je altijd hulp vragen bij de Arbodienst of je bedrijfsarts. In Nederland is de Arbodienst verantwoordelijk voor het toezicht op de arbeidsomstandigheden en de gezondheid van werknemers. Zij kunnen je adviezen geven over je rechten en mogelijke oplossingen. Wanneer je aangesloten bent bij een vakbond is het ook mogelijk om contact op te nemen met de vakbond en ze om ondersteuning te vragen. Zodra de eerder genoemde opties niet de oplossing bieden kan je overwegen om juridisch advies in te winnen. In de regel is het niet nodig om externe instanties in te schakelen, meestal kom je er samen met je werkgever uit. Weet in ieder geval dat de opties er zijn.

Dit blogartikel is geschreven door Anne van Noort van Kraamdiner.
Voor dit artikel is onder anderen informatie van de Rijksoverheid gebruikt.

Cart

Geen producten in de winkelwagen.