Het belang van voeding in de kraamweek

De kraamweek is de start van het leven van je kindje. Maar ook van jouw leven als nieuwe moeder. Na de bevalling moet je lichaam zich herstellen en aanpassen aan de nieuwe situatie. Daarom is het van belang om goed voor jezelf te zorgen. In de kraamweek, maar zeker ook de periode daarna. Voeding speelt een belangrijke rol in dit proces. Je kunt online uren zoeken naar de verschillende onderwerpen die van belang zijn en om het je wat makkelijker te maken hebben we de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.

Eet regelmatig en gezond
Probeer zoveel mogelijk regelmatig en gezond te eten. Je lichaam is herstellende van de bevalling en wanneer je borstvoeding geeft gebruikt het daar veel energie voor. Regelmatig en gezond eten kan helpen bij het herstellen en het op peil houden van je energieniveau.
Tijdens de kraamweek kan het zijn dat je moeite hebt om voldoende tijd te vinden om te eten of zelf te koken. Er komen zoveel nieuwe dingen op jullie af en vergeet alle voedingen van je kindje niet. Het kan dan ook handig zijn om maaltijden van te voren te plannen.

Drink voldoende
Voldoende drinken is in de basis altijd al een goed idee, maar in de kraamweek minstens zo belangrijk. Drink daarom voldoende water of andere dranken zonder cafeïne. Zeker als je borstvoeding geeft, want voldoende vocht kan de melkproductie namelijk stimuleren. Vermijd alcohol en cafeïnehoudende dranken omdat deze stoffen bevatten die je slaap en, indien je borstvoeding geeft, de slaap van je kindje kunnen verstoren. Misschien heb je ook wel last van constipatie of een gevoelige blaas na de bevalling. Het drinken van voldoende water kan deze symptomen verlichten of je comfortabeler laten voelen.

Eet voldoende eiwitten
Het binnenkrijgen van voldoende eiwitten in de kraamweek, ongeacht of je borstvoeding geeft, is essentieel. Eiwitten zijn van belang voor de groei, herstel en het onderhoud van lichaam. Na de bevalling is je lichaam namelijk druk bezig met herstellen en heeft het eiwitten nodig voor het opbouwen van nieuw weefsel en de reparatie van beschadigde weefsels. Daarnaast kan het eten van voldoende eiwitten ook helpen bij het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel en een hongergevoel te verminderen. Eiwitrijke voedingsmiddelen zijn onder andere vlees, gevogelte, vis, eieren, peulvruchten, noten, zaden en graanproducten.

Zorg voor voldoende vezels
Vezels zijn van belang voor een goede darmwerking en het voorkomen van obstipatie. Obstipatie kan voorkomen na de bevalling en kan pijnlijk zijn en het herstel na de bevalling bemoeilijken. Door voldoende vezels te eten verloopt je stoelgang soepeler. Ook zorgen vezels samen met de eiwitten ervoor dat je je bloedsuikerspiegel stabiel kan houden. Goede bronnen van vezels zijn bijvoorbeeld volkorenbrood, groeten, fruit, peulvruchten, noten en zaden.

Vermijd suikerrijke en vette voeding
De verleiding om na de geboorte van je kindje veel lekkere dingen te gaan eten is groot, dat snappen we helemaal. Toch is het verstandig om suikerrijke en vette voeding zoveel mogelijk te vermijden. Het eten van dit soort maaltijden of snacks zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel gaat schommelen, wat weer kan leiden tot vermoeidheid en stemmingswisselingen. Daarnaast kan het eten van vette voedingsmiddelen ook leiden tot gewichtstoename en verhoogde ontstekingsniveaus in het lichaam. Mocht je toch graag wat willen snacken, kies dan voor de gezondere opties of neem kleine beetjes.
Voorbeelden van suikerrijke en vette voeding zijn: frisdrank, snoep, gebak, koekjes, fastfood, gefrituurd eten, chips en chocolade. Let wel op: niet alle vetten en suikers zijn slecht voor je. Sommige voedingsmiddelen bevatten van nature suiker en/of vetten, zoals fruit en noten. Het belangrijkste is om hier een balans in te vinden.

Zorg voor voldoende rust
Als laatste en zeker niet onbelangrijk: zorg voor voldoende rust in de kraamweek en als het kan ook de weken daarna. Probeer voldoende te slapen en neem bewust tijd om te ontspannen. Het is niet meer dan normaal dat dit erg lastig kan zijn met een kleintje die regelmatig voedingen nodig heeft. Rust houden helpt echter wel om je lichaam te laten herstellen en geeft je meer energie om te kunnen zorgen voor je kindje. Probeer mee te slapen met je baby en val niet altijd in de verleiding om dan huishoudelijke klusjes te gaan doen. Rust en herstel is zó belangrijk in de eerste weken na de bevalling; als je nu rust pakt herstel je sneller en heb je er later veel meer profijt van.

Het is nogal wat informatie waar je rekening mee kan houden in de kraamweek. Je wilt deze periode namelijk zo goed mogelijk doorkomen en ook zo veel mogelijk van je kindje kunnen genieten. En vergeet niet: je staat er niet alleen voor! Vraag vooral om hulp als je vastloopt. Maak gebruik van je familie en vrienden, zeker als ze hulp aanbieden. Als je het lastig vindt om familie en vrienden om hulp te vragen, dan staan er genoeg professionals voor je klaar om je te helpen.

 

Dit blogartikel is geschreven door: Anne van Noort van Kraamdiner

Cart

Geen producten in de winkelwagen.