Zwanger en nu?

Je hebt een positieve zwangerschapstest, en dan? Je duikt het internet op en Google wordt je beste vriend. Er is op internet genoeg informatie te vinden over de zwangerschap en bevalling. Maar na je bevalling houdt het niet op, terwijl juist dán het leven met je kleintje echt begint.

Tijdens de zwangerschap van mijn oudste, Kay, stond ik ook niet stil over wat er na de bevalling komt. Natuurlijk weet je dat je de kraamweek ingaat, maar wat wordt er nu allemaal in de kraamweek gedaan en wat kan je na de kraamweek verwachten van het moederschap? Zelf voelde ik me vaak in het diepe gegooid. Bij de zwangerschap van de 2e weet je al wel beter wat je kunt verwachten, maar tijdens mijn zoektochten op internet kon ik weinig vinden over dit proces. Misschien komt dat deels doordat mijn beide kinderen in Coronatijd zijn geboren – maar dat neemt niet weg dat het een gemis was.

Tijdens de zwangerschap word je regelmatig gezien door de verloskundige (of andere specialist) en tijdens je kraamweek komt de kraamverzorgende je ondersteunen. Als je echter lang in het ziekenhuis moet blijven, kan je minder lang gebruikmaken van de kraamzorg. Daarna sta je er voor je gevoel alleen voor, terwijl er zo veel professionals zijn die je kunnen helpen en ondersteunen. De begeleiding in de eerste levensjaren van je kindje is zó belangrijk.

Ik kan me nog herinneren dat ik een app-gesprek had met mijn zussen over het feit dat je zo in het diepe wordt gegooid. Het enige dat je aangeboden krijgt is het consultatiebureau en het boekje dat daarbij hoort. Voor sommigen is dat voldoende, maar er zijn nog zo veel meer professionals die je kunnen helpen.

Bij beide kinderen ben ik voor het geven van borstvoeding gegaan. Bij Kay liep dit niet vlekkeloos waardoor we bij mijn jongste, Amy, al vrij snel overstapten op flesvoeding. Het drinken ging niet soepel. Maar belangrijker; ik had er lichamelijk en mentaal veel moeite mee. De keuze hebben om op zo’n moment voor o.a. jezelf te kiezen is heel waardevol. Uiteindelijk is een blije mama die goed in haar vel zit, enorm belangrijk voor je kindje.

Het vinden van de juiste fles was een hele zoektocht die we uiteindelijk samen met een logopedist hebben doorlopen. Dit is ons geadviseerd door het consultatiebureau omdat Amy lang over haar flessen deed, weinig binnenkreeg en bijna niet aankwam. Dat was maar goed ook, want wij wisten echt niet dat dit bestond. Uiteindelijk hebben we de juiste fles gevonden en at Amy als een trein.

Dit is maar een klein voorbeeld van de diverse professionals die wij tegen zijn gekomen in de eerste jaren van Kay en Amy, waar we eerder geen weet van hadden. En niet te vergeten, waar we online ook nooit iets over hadden gelezen. Zelf had ik dat soort informatie juist graag al eerder ergens willen lezen, zodat je weet welke opties er allemaal zijn.

Omdat ik uit diverse kanalen hoor dat er veel behoefte is aan meer informatie over deze periode wil ik aan de hand van gesprekken met professionals jullie meer inzicht geven over de kraamweek en de tijd daarna. Uit eigen ervaring kan ik wel het een en ander vertellen, maar ik ben me er zeer van bewust dat elke ervaring anders is. Juist een breed beeld kunnen geven van wat je allemaal kunt verwachten is heel waardevol.

Naast steun bij het kiezen van de fles, hulp bij het geven van borstvoeding of een extra controle van je kleintje na een heftige bevalling zijn er veel meer professionals die jullie kunnen helpen bij de eerste jaren van je kleintje. Zo ook Kraamdiner, waarmee ik voor verse en gezonde maaltijden kan zorgen in je kraamweek, al is dat maar een klein onderdeel van het geheel.

Vergeet niet, jullie staan er niet alleen voor!

 

Dit blogartikel is geschreven door: Anne van Noort van Kraamdiner

Cart

Geen producten in de winkelwagen.